Evi-Robecopagina's

Omgeving voor beleggers in Robecofondsen

Vakantietijd? Goed moment voor de portefeuillecheck

Geniet u nu van een fijne vakantie of hebt u die misschien net achter de rug? Dan weet u hoe belangrijk het is om goed voorbereid op reis te gaan. Net zoals een vakantiecheck goed helpt bij een geslaagde trip, houdt een portefeuillecheck u op koers richting uw financiële doelen.

Volgens de ANWB zijn deze zomer bijna 11,5 miljoen Nederlanders minstens een week op vakantie gegaan. Een groot deel van deze groep is er tijdens de reis achter gekomen dat er toch nog iets thuis is achtergebleven. Een goede paklijst kan helpen om te voorkomen dat u op vakantie onnodig misgrijpt. Voor beleggers is het vaak ook verstandig om zoveel mogelijk mee te nemen in de portefeuille. Hoewel het aanlokkelijk is om heel gericht in te spelen op één of enkele thema’s waar u veel van verwacht, is er altijd een kans dat een belegging anders uitpakt dan u denkt. Een goede spreiding maakt het makkelijker om tegenvallers op te vangen. Beleggen brengt per slot van rekening risico’s met zich mee en u kunt een deel van uw inleg verliezen. Zorg er dan ook voor dat uw vermogen verdeeld is over verschillende soorten fondsen.

Is de auto klaar voor de reis?

Ook dit jaar kwamen er honderden Nederlanders op weg naar hun vakantiebestemming met autopech langs de weg te staan. Om een valse start te voorkomen, kunt u voor vertrek langs een garage gaan voor een vakantiecheck. Dat is misschien even een gedoe. Maar het valt in het niet bij de problemen die u hebt als u met een kokende motor of een lege accu strandt op een Franse snelweg.

Het kan ook geen kwaad om regelmatig een beleggings-APK uit te voeren. Dat kunt u doen door aan de hand van twee vuistregels uw beleggingsportefeuille tegen het licht te houden:

  • U belegt voor de langere termijn en niet met geleend geld of geld dat u binnen drie jaar nodig hebt. 
  • Door te spreiden over meerdere regio’s en over verschillende categorieën kunt u het risico verlagen.

Wat is de beste route naar mijn bestemming?

Voor u wegrijdt, stelt u natuurlijk wel eerst de routeplanner in om de snelste weg naar de bestemming te vinden. Het kan echter altijd gebeuren dat de reis als gevolg van fileleed toch minder soepel verloopt dan u dacht. In dat geval is het zaak om een alternatieve route te vinden of een tussenstop in te lassen om te overnachten.

Bij beleggen verliest u makkelijker uw bestemming uit het oog dan bij uw vakantiereis. Juist daarom is het heel belangrijk om regelmatig te controleren hoe u op weg bent naar uw doelen. Waarom bent u indertijd begonnen met beleggen? Is dat nog steeds uw belangrijkste doel, of zijn er ook andere zaken waarvoor u vermogen opbouwt? Aan de hand van uw doelen en risicobereidheid kunt u vervolgens bepalen of uw portefeuille in balans is. En het mooie van een portefeuille-APK is dat u die - zonder vakantiestress - ook prima kunt doen terwijl u aan het zwembad in de zon ligt of als u juist volop energie net terugkeert van vakantie.

Beleggen kent risico’s, u kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Deze tekst is geschreven naar de stand van 15-08-2023 en is geen advies.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Uw fondsen hebben een risico van 7 of minder

Klik op de link "Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Geselecteerde fondsen

Hier vindt u uw geselecteerde fondsen. Bekijk uw selectie en koop uw fondsen eenvoudig aan.

Sluiten