Evi-Robecopagina's

Omgeving voor beleggers in Robecofondsen

Stel deze drie vragen voordat u uw fonds verkoopt

Weet u nog waarom u voor het laatst een fonds verkocht hebt? De kans is groot dat het rendement achterbleef bij uw verwachtingen, of dat u juist wilde winstnemen. Er zijn echter betere argumenten om uit- of over te stappen dan een koersdaling- of stijging.

Maar al te vaak geven koersschommelingen aanleiding om een fonds te verkopen. Bijvoorbeeld omdat het fonds flink gestegen is en u de koerswinst wilt verzilveren. Of omdat u zich na een koersdaling zorgen maakt dat het fonds mogelijk nog verder onderuit zal gaan. Maar weet u al wat u gaat doen met de opbrengst van uw verkoop? Wachten tot het ideale instapmoment? Dat zou zomaar maanden of zelfs jaren kunnen duren. Beurskoersen laten zich niet voorspellen. Dus als u overweegt te verkopen, is het zaak dat te doen op basis van een goed plan en verstandige argumenten. Het helpt als u zichzelf voor een verkoop de onderstaande drie vragen stelt.

Is er een ander fonds waar ik meer van verwacht?

U kent het vast wel: u leest een interessant verhaal over een bepaald thema en vindt een fonds waarmee u daarop kunt inspelen. Dat klinkt heel verleidelijk, maar toch moet u zich niet laten leiden door uw emotie. Voor u het weet, stapt u heel vaak over naar een ander fonds dat nog net iets meer tot de verbeelding spreekt, terwijl beleggen bij uitstek iets voor de lange termijn is. Een betere aanpak is om even af te wachten en met uzelf af te spreken dat u bijvoorbeeld na één of twee weken het fonds weer even onder de loep neemt om te zien of u er nog hetzelfde tegenaan kijkt. Als dat zo is, kunt u voorzichtig een kleine positie in het fonds innemen. Om vervolgens na verloop van tijd die positie verder uit te breiden als het fonds inderdaad net zo presteert als u had verwacht.

Past het fonds nog bij mijn persoonlijke situatie?

Door gebeurtenissen in uw leven kan een fonds dat aanvankelijk prima bij u paste, na verloop van tijd een stuk minder goed aansluiten bij uw persoonlijke situatie. Bijvoorbeeld omdat er een grote uitgave aan zit te komen waarvoor u uw vermogen gaat aanspreken, zodat u even wat minder risico wilt nemen. Het is dan ook verstandig om minstens eenmaal per jaar uw beleggingsportefeuille tegen het licht te houden en te kijken of uw fondsen nog goed aansluiten bij uw persoonlijke situatie.

Past het fonds nog bij mijn kijk op de wereld?

Het kan natuurlijk ook dat uw persoonlijke situatie nog goeddeels hetzelfde is, maar dat u wel anders tegen de financiële markten aankijkt. Bijvoorbeeld omdat u na een grote koersstijging toch liever wat risico wilt terugschroeven. Of mogelijk hebt u minder vertrouwen in het thema of de regio waarin het fonds belegt. In dat geval kan het de moeite lonen om over te schakelen naar een fonds met wat lagere risicokenmerken. Dat kan zijn binnen dezelfde beleggingscategorie maar uiteraard ook in een andere. Met de fondsselector kunt u fondsen opsporen met eigenschappen die beter aansluiten bij uw kijk op de wereld.

Beleggen kent risico’s, u kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Deze tekst is geschreven naar de stand van 05-09-2023 en is geen advies.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Uw fondsen hebben een risico van 7 of minder

Klik op de link "Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Geselecteerde fondsen

Hier vindt u uw geselecteerde fondsen. Bekijk uw selectie en koop uw fondsen eenvoudig aan.

Sluiten