Evi-Robecopagina's

Omgeving voor beleggers in Robecofondsen

Psssst, batterijtje wisselen?

Van alle nieuwe auto’s die dit jaar verkocht worden, rijdt 1 op de 5 op elektriciteit in plaats van benzine of diesel. Dankzij slimme innovatie hoeft de opkomst van elektrisch rijden in de toekomst niet tot lange files voor laadstations te leiden.

De vrees dat hoge stroomprijzen een rem zetten op de opmars van elektrisch rijden, is het afgelopen voorjaar overtuigend weggenomen. De verkoop van elektrische auto’s is volgens brancheorganisatie IEA in het eerste kwartaal met 25% toegenomen. IEA voorspelt dat de groei over heel 2023 uitkomt op 35%. Naar schatting rijdt dit jaar bijna 1 op de verkochte 5 auto’s op elektriciteit. In 2020 waren dat er nog minder dan 1 op de 20.

Wisseltruc van 5 minuten

Toch zijn er nog verschillende hobbels op de weg richting de elektrische omschakeling. Onderweg naar je vakantiebestemming zie je deze zomer mogelijk lange files staan voor de laadstations. Het opladen van een elektrische auto duurt zo’n 20 minuten en oplaadpunten zijn in veel Europese landen een stuk schaarser dan in Nederland. Er wordt echter hard gewerkt aan slimme oplossingen voor het laadprobleem.

Een Chinees fabrikant van elektrische auto’s heeft in Denemarken het eerste batterijwisselstation van Europa geopend. Wie een auto aanschaft van het bedrijf, heeft de mogelijkheid om de batterij te kopen of te huren. In dat laatste geval kan die bij wisselstations worden vervangen. Daar wordt een auto volledig opgetild. Vervolgens wordt automatisch de batterij losgeschroefd, verwijderd en vervangen door een opgeladen batterij. Deze wisseltruc duurt slechts vijf minuten.

Elektrische vangrails

Eerlijk is eerlijk: dat is veel langer dan de twee of drie seconden waarin Max Verstappen of een andere Formule 1-coureur nieuwe banden krijgt. Maar het is een stuk sneller dan de gebruikelijke laadtijd van 20 minuten. De doelstelling is om in de periode tot 2025 minstens duizend van dit soort wisselstations te openen, waarvan het grootste deel in Europa.

In Zweden wordt ondertussen gewerkt aan een andere oplossing van het laadprobleem. Een proefproject waar wagens over een traject van 2 kilometer met een beweegbare arm de accu via een soort elektrische vangrail konden opladen was behoorlijk succesvol. In 2035 moet er minstens 3.000 kilometer van dit soort oplaad-vangrail langs snelwegen in Zweden staan.

Beleggingskans

Op basis van gegevens van consultancyfirma McKinsey is er rond 2030 naar schatting jaarlijks een markt van $1.500 miljard voor allerlei innovatieve infrastructuur, oplossingen, technologieën en diensten rondom elektrisch rijden. Dat is bijna net zoveel als de verwachte markt van $1.600 miljard voor elektrische auto’s in dat jaar.

Ga voor het overzicht van alle Robecofondsen naar de Fondsselector.

Let op: beleggen brengt kosten en risico's met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Uw fondsen hebben een risico van 7 of minder

Klik op de link "Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Geselecteerde fondsen

Hier vindt u uw geselecteerde fondsen. Bekijk uw selectie en koop uw fondsen eenvoudig aan.

Sluiten