Evi-Robecopagina's

Omgeving voor beleggers in Robecofondsen

Prinsjesdag 2023: wat verandert er voor jou?

Op Prinsjesdag presenteerde het kabinet de belastingplannen voor volgend jaar. Hieronder vind je enkele punten uit het Belastingplan 2024.

Inkomstenbelasting: basistarief gaat omhoog

Het basistarief waarover je in Box 1 inkomstenbelasting en premies zorgverzekeringen betaalt gaat in 2024 omhoog. Het verschil is echter miniem: van 36,93% naar 36,97%. Het hogere tarief blijft stabiel (op 49,50%) maar de inkomensgrens hiervoor gaat met 3,55% omhoog naar € 75.624. Die toename is beduidend minder dan de inflatie over vorig jaar. Hierdoor gaan mensen met een hoog inkomen of een hoog aanvullend pensioen er minder op vooruit dan vooraf werd verwacht.

Vermogensbelasting stijgt

Het tarief voor de vermogensbelasting in Box 3 gaat omhoog van 32% naar 34%. Die toename is dubbel zo groot als wat was bepaald in het Belastingplan 2023. In 2025 blijft het tarief op hetzelfde niveau als volgend jaar. Het kabinet kiest er daarnaast voor om het heffingsvrije vermogen niet te indexeren. Dit bedrag blijft stabiel op € 57.000. Voor fiscale partners is dat € 114.000.

Hypotheekrenteaftrek blijft ongewijzigd

De hypotheekrenteaftrek is ook in 2024 voor iedereen maximaal 36,97%. De hoogte van het eigenwoningforfait blijft eveneens onveranderd. Het demissionaire kabinet wil het grote aantal WOZ-procedures aanpakken, waarbij gemachtigden werken op basis van het no-cure-no-pay-beginsel. Daarom zal de proceskostenvergoeding voor de WOZ-procedure verlaagd worden.

Schenk- en erfbelasting blijven gelijk, jubelton vervalt

De tarieven van de schenk- en erfbelasting liggen in 2024 op hetzelfde niveau als dit jaar. Wat wel verandert, is de grens van de eerste schijf. Die gaat omhoog van € 138.642 naar € 152.368. Een andere wijziging is dat de belastingvrije schenking voor de eigen woning – ook wel jubelton genoemd – komt te vervallen. Dat was overigens vorig jaar al bekend gemaakt.

Vrijstelling overdrachtsbelasting: woningwaarde omhoog

Het standaardtarief voor de overdrachtsbelasting van de eigen woning blijft in 2024 2%. Voor een starter, iemand tussen 18 en 35 jaar, is dat 0%. Je mag maar een keer gebruik maken van de vrijstelling en de woningwaarde mag in 2024 niet meer zijn dan €510.000. In het lopende jaar was dat nog € 440.000.

Als de Eerste en Tweede Kamer akkoord gaan, treedt het Belastingplan 2024 per 1 januari 2024 in werking. Wil je weten wat de wijzigingen voor jouw persoonlijk betekenen? Neem dan contact op met je fiscaal adviseur. Dit artikel bevat alleen algemene informatie en geen persoonlijk advies.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Uw fondsen hebben een risico van 7 of minder

Klik op de link "Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Geselecteerde fondsen

Hier vindt u uw geselecteerde fondsen. Bekijk uw selectie en koop uw fondsen eenvoudig aan.

Sluiten