Evi-Robecopagina's

Omgeving voor beleggers in Robecofondsen

‘Het kan zomaar de comeback kid van je beleggingsportefeuille worden’

Na een wild 2022 zijn obligatiemarkten in de eerste helft van 2023 tot rust gekomen. Bob Stoutjesdijk vertelt als beheerder van Robeco Global Total Return Bond Fund hoe hij aankijkt tegen de economie en de obligatiewereld.

Wat was de grootste verrassing van de eerste helft van 2023?

Stoutjesdijk: “Ik sta ervan te kijken hoe goed de dienstensector presteert en hoe druk het bijvoorbeeld in restaurants is. Het is verbazingwekkend dat de economie redelijk op stroom blijft, ondanks dat de beleidsrente in Europa met 4% is opgelopen. Wie dat twee jaar geleden had voorspeld, was waarschijnlijk voor gek verklaard. De afgelopen kwartalen lijkt zich een structurele verschuiving af te tekenen in onze bestedingen. De inhaalslag om na de coronapandemie weer uit eten of op vakantie te gaan was geen tijdelijk fenomeen, terwijl we juist minder geld uitgeven aan spullen. De maakindustrie maakt dan ook een moeilijke periode door.”

Hoe kijk je nu aan tegen de financiële en beleggingsmarkten?

Stoutjesdijk: “De maakeconomie zit al in een recessie, terwijl het een kwestie van tijd is tot huishoudens hun uitgaven wat terugschroeven omdat de reserves die tijdens de coronapandemie zijn aangelegd langzaam opraken. Dan krijgt ook de dienstensector het lastig. Maar omdat de arbeidsmarkt nog zo sterk is, zal het pad richting een eventuele recessie heel geleidelijk zijn. Ook de stijgende rente zorgt ervoor dat de economie steeds meer afkoelt. Centrale banken staan voor de lastige keuze om inflatie echt aan te pakken met meer renteverhogingen, of om de economie wat meer ruimte te geven met het risico dat inflatie straks weer oplaait. De komende maanden gaat duidelijk worden hoe de toekomst er in dit opzicht uitziet."

Wat mogen beleggers verwachten van Robeco Global Total Return Bond Fund?

Stoutjesdijk: “Door de opgelopen rente ligt de rentevergoeding in veel marktsegmenten veel hoger dan wat we in heel lange tijd gezien hebben. De reële rente in Latijns-Amerika is bijvoorbeeld opgelopen tot 6% à 7%. Dat niveau werd voor het laatst meer dan twintig jaar geleden gehaald. Daar spelen wij op in door positie te kiezen in leningen uit landen zoals Brazilië en Mexico. Een ander aantrekkelijk marktsegment zijn de zogeheten overheids-gerelateerde obligaties, zoals leningen van de Bank Nederlandse Gemeenten. In het verleden werd de rente in dit segment omlaag geduwd door het opkoopbeleid van de ECB. Maar sinds de bank daarmee gestopt is, is de rentevergoeding behoorlijk opgelopen. Daarnaast zien we nu mooie kansen in korter lopende staatsobligaties uit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. De rentevergoeding van de portefeuille van het Robeco Global Total Return Bond Fund ligt inmiddels ruim boven de 4%. En er gaan de komende tijd nog heel veel kansen komen om extra rendement te halen. Het fonds kan dan ook zomaar de comeback kid van je fondsportefeuille worden.”

Ga voor het overzicht van alle Robecofondsen naar de Fondsselector.

Let op: beleggen brengt kosten en risico's met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Uw fondsen hebben een risico van 7 of minder

Klik op de link "Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Geselecteerde fondsen

Hier vindt u uw geselecteerde fondsen. Bekijk uw selectie en koop uw fondsen eenvoudig aan.

Sluiten