Evi-Robecopagina's

Omgeving voor beleggers in Robecofondsen

‘De aandacht voor kunstmatige intelligentie is voor Rolinco een flinke opsteker’

In de eerste helft van 2023 zijn aandelenkoersen ondanks economische onrust mooi opgelopen. Fondsbeheerders Marco van Lent en Steef Bergakker vertellen hoe Rolinco een impuls kreeg van de aandacht voor kunstmatige intelligentie en hoe ze positie kiezen in veelbelovende trends.

Wat was de grootste verrassing van de eerste helft van 2023?

Van Lent: “Beleggers zijn er de afgelopen jaren al aan gewend geraakt dat het in economisch opzicht behoorlijk onrustig kan zijn. De eerste helft van 2023 was geen uitzondering. De inflatie is nog altijd erg hoog, er was onzekerheid over het Amerikaanse schuldenplafond, in de banksector zijn onder meer Silicon Valley Bank en Credit Suisse kopje onder gegaan, terwijl in geopolitiek opzicht de oplopende spanning tussen de Verenigde Staten en China weer de aandacht trok. Als je mij een half jaar geleden had verteld wat er allemaal ging gebeuren, zou ik nooit hebben verwacht dat de aandelenkoersen nu een stuk hoger staan dan eind 2022.”

Bergakker: “Voor Rolinco is het een flinke opsteker dat kunstmatige intelligentie de afgelopen tijd volop in de schijnwerpers staat. Als fondsbeheerders beleggen we in bedrijven die profiteren van grote trends, zoals ‘de digitale wereld’. Binnen dit segment van de fondsportefeuille zijn de aandelenkoersen alleen in mei al met 12% gestegen. Overigens hebben alle vijf de trends waar we op inspelen in de eerste jaarhelft een positieve bijdrage geleverd aan het fondsrendement.”

Hoe kijken jullie nu aan tegen de financiële en beleggingsmarkten?

Bergakker: “De Verenigde Staten zijn in economisch opzicht de belangrijkste graadmeter voor beleggers. In dat land lijkt de economie zich ondanks de onrust van de eerste jaarhelft goed te houden. Consumenten blijven geld uitgeven en in het bedrijfsleven blijft de activiteit ook mooi op peil. Het aantal nieuwe opdrachten is weliswaar iets gedaald, maar de orderboeken zijn over het algemeen nog behoorlijk goed gevuld. Ondernemingen lijken ruimte te hebben om hogere kosten door te berekenen. Het enige verontrustende signaal is dat het aantal faillissementen iets oploopt. In de eerste helft van het jaar zijn ongeveer vijftig grote bedrijven omgevallen. Je ziet nu ook dat het middelgrote en kleine bedrijven meer moeite kost om financiering te vinden.”

Van Lent: “De vooruitzichten voor de Chinese economie zijn aan het verbeteren. Eind vorig jaar zijn de coronamaatregelen in dat land opgeheven. In veel andere landen was dat een aanleiding voor consumenten om weer flink geld uit te geven, maar in China was die inhaalslag aanzienlijk kleiner dan werd verwacht. Inmiddels voert het land een meer stimulerend monetair beleid en worden de problemen in de vastgoedsector aangepakt. In onze portefeuille zitten ook aandelen van enkele Chinese bedrijven. Daarvan horen we gunstige berichten over zowel de consumentenmarkt als die voor kapitaalgoederen.”

Wat mogen beleggers verwachten van Rolinco?

Van Lent: “We beleggen in vijf grote trends die veel invloed hebben op hoe de wereld er in de toekomst uit gaat zien. Daarbij proberen we niet te voorspellen welke bedrijven het meeste profiteren van een bepaalde verandering. Rolinco belegt juist in aantrekkelijk gewaardeerde aandelen van ondernemingen die bij wijze van spreken de schepjes en emmertjes leveren die de verandering mogelijk maken. In het geval van kunstmatige intelligentie zijn dat bijvoorbeeld chipfabrikanten en exploitanten van datacenters. Rolinco heeft in iets meer dan vijvenvijftig jaar laten zien dat een dergelijke groeifocus zich op de lange termijn uitbetaalt.”

Ga voor het overzicht van alle Robecofondsen naar de Fondsselector.

Let op: beleggen brengt kosten en risico's met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Uw fondsen hebben een risico van 7 of minder

Klik op de link "Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Geselecteerde fondsen

Hier vindt u uw geselecteerde fondsen. Bekijk uw selectie en koop uw fondsen eenvoudig aan.

Sluiten