Evi-Robecopagina's

Omgeving voor beleggers in Robecofondsen

‘Voor ons hoeft het niet slecht te zijn als de economische groei wat lager ligt’

De winst van bedrijven waarin Robeco Global Consumer Trends belegt, groeit beduidend harder dan het marktgemiddelde. Fondsbeheerders Jack Neele en Richard Speetjens leggen uit waarom dat in 2023 beter in beurskoersen tot uitdrukking komt.

Wat was de grootste verrassing van de eerste helft van 2023?

Neele: “In 2022 schoten beleggers te ver door in hun pessimisme. We hadden daarom verwacht dat koersen van groeiaandelen zich dit jaar konden herstellen. Maar ik ben onder de indruk van de snelheid waarmee dat gebeurt.”

Speetjens: “Als beheerders van Robeco Global Consumer Trends zijn we voortdurend op zoek naar nieuwe trends die een impuls vormen voor de omzet of winstmarge van consumentenbedrijven. In dat opzicht trekken alle mogelijkheden van kunstmatige intelligentie nu natuurlijk de aandacht. Er zijn allerlei toepassingen van deze technologie. Denk maar aan de wijze waarop ChatGPT hele scripties kan maken en aan de wijze waarop een bekend Amerikaans frisdrankconcern zelfs al kunstmatige intelligentie inzet voor reclamecampagnes. We hebben verschillende technologiebedrijven in het fonds die nu al profiteren van deze trend, die in veel opzichten al een stuk verder is dan bijvoorbeeld de virtual reality-wereld van de metaverse.”

Hoe kijken jullie nu aan tegen de financiële en beleggingsmarkten?

Speetjens: “De economische groei in de Verenigde Staten is in het eerste halfjaar wat afgenomen, terwijl China na een tegenvallende eerste jaarhelft juist weer op stoom komt. Mogelijk kan het land zo het groeistokje overnemen. Voor de aandelen waarin wij beleggen hoeft het overigens niet slecht te zijn als de economische groei over de brede linie wat lager ligt. In dat geval hebben bedrijven waarvan de winst wel snel stijgt namelijk vaak een streepje voor bij beleggers. Een goed voorbeeld van dat soort ondernemingen zijn fabrikanten van middelen tegen obesitas en diabetes. Met name in de Verenigde Staten, waar de medicijnprijzen relatief hoog liggen, neemt hiernaar de vraag sterk toe. Er zijn twee partijen die deze markt samen stevig in handen hebben. Naar verwachting bereiken de verkopen van deze middelen in 2030 een niveau van ongeveer 100 miljard dollar, zodat deze ondernemingen een mooie groeiperiode tegemoet gaan.”

Neele: “In de beleggingswereld valt op dat het positieve aandelenrendement in 2023 te danken is aan slechts een heel klein groepje technologieaandelen. Meer dan de helft van de aandelen uit de S&P 500 Index staat zelfs lager dan eind 2022. Je hoort vaak dat het een ongezonde situatie is als de hele beurswinst te danken is aan een handjevol sterke stijgers en dat het fundament onder de stijging van bekende beursindices wel erg smal is. Maar je kunt het ook op een andere manier bekijken. Als een recessie in de Verenigde Staten uitblijft, is er nog een grote groep aandelen die een mooie inhaalslag kan maken.”

Ga voor het overzicht van alle Robecofondsen naar de Fondsselector.

Let op: beleggen brengt kosten en risico's met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Uw fondsen hebben een risico van 7 of minder

Klik op de link "Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Geselecteerde fondsen

Hier vindt u uw geselecteerde fondsen. Bekijk uw selectie en koop uw fondsen eenvoudig aan.

Sluiten