Evi-Robecopagina's

Omgeving voor beleggers in Robecofondsen

‘Behalve op de macro-economie, letten we ook op waardering en sentimentsindicatoren’

De Robeco ONE-fondsen hebben een mooie eerste helft van 2023 achter de rug. Fondsbeheerders Arnout van Rijn en Ernesto Sanichar vertellen wat er schuil ging achter meevallende bedrijfscijfers en leggen uit waarom de dienstensector in Europa en de Verenigde Staten het lastig kan krijgen.

Wat was de grootste verrassing van de eerste helft van 2023?

Sanichar: “De koersstijging op de aandelenmarkt in de eerste jaarhelft is vrij indrukwekkend. De bedrijfswinsten bleven beter op peil dan we eind 2022 hadden verwacht. Een belangrijke reden is dat consumenten het geld uitgeven dat ze tijdens de pandemie hebben opgebouwd. Volgens cijfers van de Federal Reserve-tak in San Francisco, is het spaarvermogen van huishoudens in de Verenigde Staten met 2,1 triljoen dollar gegroeid tijdens de coronaperiode. Daarvan hebben ze inmiddels 1,6 triljoen dollar uitgegeven. Het zou dus zomaar kunnen dat met name de dienstensector van de Amerikaanse economie – zoals restaurants en hotels – in de loop van het tweede halfjaar verzwakt. Dat geldt overigens ook voor de Europese economie.”

Van Rijn: “De centrale banken in de Verenigde Staten en Europa hebben de beleidsrente in het eerste halfjaar behoorlijk verhoogd. Meestal is een stijgende rente ongunstig voor aandelenbeleggingen. Daar was de afgelopen maanden weinig van te merken, omdat een andere ontwikkeling meer invloed had op aandelenmarkten. Tijdens de pandemie hebben centrale banken financiële markten ondersteund via het opkopen van staatsobligaties en andere activa. Hierdoor is de balansomvang van de vier grootste centrale banken met ongeveer 70% toegenomen. Als er een obligatie in de portefeuille van centrale banken afliep, werd er met de opbrengst een nieuwe lening gekocht. Daar is de Federal Reserve vorig jaar mee gestopt. Hierdoor werd de balans kleiner, maar er wordt ook liquiditeit onttrokken aan beleggingsmarkten. Dat was een van de redenen waarom de koersen in 2022 hard daalden. Maar toen Silicon Valley Bank failliet ging en de Amerikaanse banksector in de problemen kwam, heeft de Federal Reserve toch weer verruimd door middel van liquiditeitssteun voor kleinere banken. Hierdoor kregen aandelenmarkten ook weer de wind in de rug.”

Hoe kijken jullie aan tegen de financiële en beleggingsmarkten?

Van Rijn: “Het laat zich uittekenen dat de Federal Reserve vroeg of laat de balans weer gaat inkrimpen. Als dat gebeurt, hebben aandelen het gebruikelijk moeilijk. Maar bij het uitstippelen van de koers van de Robeco ONE-fondsen staren we ons niet blind op dit soort macro-economische ontwikkelen. Wij letten daarnaast ook scherp op waardering en op technische of sentimentsindicatoren. Hoewel het sentiment ondanks het meevallende halfjaar nog altijd niet heel best is in de financiële wereld, is de Amerikaanse S&P 500 Index sinds de dip in 2022 met meer dan 20% gestegen. Door verder te kijken dan alleen de macro-economie, voorkomen we dat we tegen de stroom inzwemmen. Dankzij deze aanpak hebben de Robeco ONE-fondsen dan ook een mooi halfjaar achter de rug.”

Wat mogen beleggers verwachten van Robeco ONE?

Sanichar: “Wij kijken naar alles wat er gebeurt in de financiële wereld en kiezen positie via een gebalanceerde fondsportefeuille met aandelen en obligaties, zodat onze Robeco ONE klanten geen omkijken hebben naar hun beleggingen. Momenteel kiezen we ervoor om toch wat voorzichtiger te werk te gaan. De stijgende rente werkt namelijk behalve in het bedrijfsleven ook in de beleggingswereld steeds meer door. Je ziet dat de instroom in geldmarktfondsen waar je een rente haalt van 3% of 4%, de laatste maanden groter is dan in aandelenfondsen. Wij kiezen er dan ook voor om wat minder in aandelenfondsen te beleggen.”

Van Rijn: “In plaats daarvan zetten we wat sterker in op onder meer Amerikaanse staatsobligaties. De rente in het marktsegment komt ongeveer op 3,8%, terwijl financiële markten er vertrouwen in lijken te hebben dat het centrale banken uiteindelijk lukt om de inflatie omlaag te duwen in de richting van het streefniveau van 2%. Als dat inderdaad lukt, zal de rente op obligatiemarkten in de toekomst dalen. En zoals je in de periode tot 2022 zag, is dat gunstig voor obligatiebeleggingen. En zodra er iets aan de vooruitzichten verandert, zitten we uiteraard klaar om de fondsportefeuilles meteen bij te sturen.”

Robeco ONE in het kort

Met Robeco ONE beleg je wereldwijd in een mix van beleggingscategorieën, zoals aandelen, obligaties en kas. Er wordt hoofdzakelijk belegd in Robeco-fondsen. Er zijn vier Robeco ONE-varianten, elk met een eigen risicoverdeling en verwacht rendementspercentage.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Uw fondsen hebben een risico van 7 of minder

Klik op de link "Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Geselecteerde fondsen

Hier vindt u uw geselecteerde fondsen. Bekijk uw selectie en koop uw fondsen eenvoudig aan.

Sluiten