Evi-Robecopagina's

Omgeving voor beleggers in Robecofondsen

Belastingteruggave binnen?

Hebt u uw aangifte voor 1 april ingediend? Dan ontvangt u uiterlijk eind juni bericht van de belastingdienst en staat het geld snel op uw rekening. Hebt u tussen 1 april en 1 mei aangifte gedaan dan kan het wat langer duren. Met een slimme strategie voorkomt u dat het geld door uw handen glipt. Evi geeft tips.

Veel mensen zien een belastingteruggave als een cadeautje van de fiscus, maar dat is een misverstand. U hebt te veel belasting betaald en krijgt een deel terug. Uw eigen geld, dus alle reden om uw teruggave optimaal te benutten. Houd er wel rekening mee dat de fiscus uw teruggave kan gebruiken om openstaande aanslagen te verrekenen.

In dit blog

  • Weersta de verleiding
  • Maak een plan
  • Automatiseer

Weersta de verleiding

Na bericht over ontvangst van de teruggave staat het geld binnen een week op uw rekening, zo belooft de belastingdienst. Vlak voor de zomer, verleidelijk dus om het geld bijvoorbeeld aan vakantie of dagjes uit te besteden. Wilt u het geld liever gebruiken voor een groter doel? Zoals de aanbetaling voor een (ander) huis, een sabbatical of een wereldreis? Laat het geld dan groeien door te sparen of te beleggen. Met een goede strategie voorkomt u dat uw belastingteruggave toch ongemerkt op gaat aan kleine uitgaven. Start met uw strategie vóór uw teruggave wordt gestort.

Maak een plan

Houd er in uw strategie rekening mee dat ons brein de voorkeur geeft aan doelen op korte termijn, zoals die fijne vakantie. Een doel in de toekomst is veel minder aanlokkelijk. Leid uw brein om de tuin door een ver doel, dichtbij te laten lijken. Dat doet u door uw doel op te splitsen in kleine haalbare doelen. Bepaal hoeveel u per maand opzij moet leggen om uw doel te behalen.

Automatiseer

Breng vervolgens alles in gereedheid om het geld van de teruggave naar uw spaar- of beleggingsrekening te boeken zodra de belastingdienst het stort. Of open een spaar- of beleggingsrekening voor dit doel. En stel gelijk een periodieke overboeking van een vast bedrag in. Door deze handelingen te automatiseren voorkomt u dat u van uw strategie afwijkt. Zo bouwt u met behulp van uw teruggave ongemerkt vermogen op en bent u minder gevoelig voor impulsen van buitenaf.

Let op: beleggen kent risico’s, u kunt (een deel) van uw inleg verliezen. Deze tekst is geschreven naar de stand van zaken op 31-5-2024 en is geen advies. Fiscale mogelijkheden en eventuele voordelen zijn afhankelijk van uw individuele omstandigheden en kunnen in de toekomst wijzigen.

Hebt u ergens vragen over? Onze vermogenscoaches staan klaar om met u te sparren of u te begeleiden bij uw keuze.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Uw fondsen hebben een risico van 7 of minder

Klik op de link "Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Geselecteerde fondsen

Hier vindt u uw geselecteerde fondsen. Bekijk uw selectie en koop uw fondsen eenvoudig aan.

Sluiten