Belastingtip: aangifte schenkbelasting, doe het voor 1 november!
Heeft u in 2024 een schenking ontvangen, dan moet u voor 1 maart 2025 aangifte schenkbelasting doen bij de Belastingdienst. Maar het kan slim zijn dit al voor 1 november 2024 te doen. De Belastingdienst legt namelijk binnen acht weken een (voorlopige) aanslag op. U kunt deze aanslag dan voor 1 januari 2025 betalen en zo uw belastbaar vermogen in box 3 verlagen.
Erfbelastingschuld is niet aftrekbaar
Normaal gesproken mag u schulden aftrekken van uw vermogen in box 3. Dit geldt alleen niet voor belastingschulden (met uitzondering van de erfbelasting). In box 3 mag u dus geen rekening houden met schenkbelasting die u in de toekomst (na 1 januari 2025) moet betalen. U kunt dit nadeel voorkomen als u meteen na ontvangst van de schenking aangifte schenkbelasting doet en de daarop volgende (voorlopige) aanslag nog vóór de box 3-peildatum van 1 januari betaalt.
En als de aanslag niet op tijd is?
Soms laat de aanslag langer op zich wachten. Dan kunt u de verschuldigde schenkbelasting niet voor de peildatum van 1 januari betalen. Als dat het geval is, heeft de staatssecretaris van Financiën goedgekeurd dat u de verschuldigde schenkbelasting op de peildatum van de banktegoeden mag aftrekken. Dit mag alleen als:
- U de aangifte schenkbelasting uiterlijk acht weken voor het eind van het kalenderjaar heeft ingediend, én
- De Belastingdienst de (voorlopige) aanslag schenkbelasting zo laat heeft opgelegd dat u niet meer voor de peildatum kunt betalen, én
- U op de peildatum voldoende banktegoeden heeft. De vermindering mag er namelijk niet voor zorgen dat de waarde van uw banktegoeden negatief wordt.
Schenking vrij van recht
Een schenker (een ouder) kan ook een schenking vrij van recht doen en de schenkbelasting voor eigen rekening nemen. De ontvanger (het kind) moet dan nog steeds aangifte schenkbelasting doen. Het kind heeft dan een vordering op de ouder en een schuld aan de Belastingdienst. De ouder heeft een schuld aan het kind. Die onderlinge vordering en schuld moeten ze dan opgeven in box 3. In plaats van een onderlinge vordering en schuld kan het ook zo zijn dat de ouder het bedrag aan schenkbelasting al betaald heeft aan het kind en dat het kind een toename heeft van de banktegoeden.
Defiscalisatie
Sinds 1 januari 2023 worden bepaalde vorderingen en schulden tussen ouders en minderjarige kinderen gedefiscaliseerd. Dat wil zeggen dat bij een schenking vrij van recht de vordering en de schuld niet worden meegenomen in box 3. Het kind kan volgens de eerdergenoemde regels de verschuldigde schenkbelasting dan wel aftrekken van de eigen banktegoeden. In dat geval komt de schenkbelasting bij de ouder(s) in mindering op het box 3-vermogen, omdat de bezittingen en schulden van minderjarige kinderen worden toegerekend aan de ouder(s).
Geschreven naar de stand van zaken op 16 oktober 2024.
Disclaimer
Dit artikel bevat alleen algemene informatie en geen persoonlijk advies. Wilt u persoonlijk advies, overleg dan met uw fiscaal adviseur of uw notaris wat de beste keuze voor u is.