Evi-Robecopagina's

Omgeving voor beleggers in Robecofondsen

Focus als belegger op de grote lijnen

Als beurskoersen plotseling snel dalen, zoeken beginnende beleggers soms de zijlijn op om af te wachten tot de ergste onrust voorbij is. De meer gepokte en gemazelde beleggers blijven echter rustig, omdat ze weten dat de beurzen na een daling ook weer kan opveren.

In- en uitstappen kost rendement

Als je net begonnen bent met beleggen, volg je de financiële berichten vaak op de voet. Als beleggingen snel in waarde dalen, is het heel makkelijk om je te laten leiden door je emoties. Bijvoorbeeld door beleggingen te verkopen, met in het achterhoofd het plan om later aan te kopen. De praktijk leert echter dat aan- en verkopen vaak meer kost dan het oplevert. Dat komt omdat het erg lastig is om de juiste momenten te timen.

Schommelingen horen erbij

Angst is een slechte raadgever en beleggen levert op de lange termijn meer op dan sparen. Dat zijn twee heel belangrijke uitgangspunten om te onthouden, zeker tijdens grote koersschommelingen. Hoe vervelend ook, iedere belegger moet accepteren dat die er nu eenmaal bij horen. Beleggers die nog een lange tijd te gaan hebben voordat ze hun beleggingsdoel moeten bereiken, doen er goed aan om vooral naar die langere termijn te kijken. Zo kun je rustig naar je beleggingsdoel toe blijven werken.

Kijken naar de grote lijn

Dat een focus op de lange termijn zichzelf terugbetaalt, blijkt uit de grote lijn uit onderstaande grafiek. Deze laat het verloop zien sinds 1999 van de MSCI World Index, de wereldwijde index voor aandelen. De index laat door de jaren heen een opgaande lijn zien. Er zijn ook tussentijdse dalingen zichtbaar, zoals de grote correcties tijdens het leeglopen van de technologiebubbel (2000-2002), de kredietcrisis (2007-2008) en natuurlijk de coronapaniek (2020). Maar na iedere correctie volgde altijd weer een herstel. Ook in de toekomst zal dat naar alle waarschijnlijkheid niet anders zijn.

MSCI World Index van 1998 tot nu

Totaalrendement MSCI World Index in € / Bron: MSCI

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Uw fondsen hebben een risico van 7 of minder

Klik op de link "Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Geselecteerde fondsen

Hier vindt u uw geselecteerde fondsen. Bekijk uw selectie en koop uw fondsen eenvoudig aan.

Sluiten