Evi-Robecopagina's

Omgeving voor beleggers in Robecofondsen

Robeco Smart Energy F EUR

Robeco Smart Energy is een actief beheerd fonds dat wereldwijd belegt in bedrijven die technologieën ontwikkelen voor schone energieproductie, -distributie, infrastructuur voor energiebeheeer en energie-efficiëntie.
Risico

De risico-aanduiding helpt u om het risico en rendement van een fonds in te schatten. Het risico loopt van zeer klein (1) tot zeer groot (7)

Morningstar

De Morningstar Rating is een objectieve maatstaf voor de prestaties van een beleggingsfonds. Morningstar vergelijkt fondsen binnen een categorie op basis van historisch rendement, gecorrigeerd voor risicoprofiel en (beheer)kosten. Hoe meer sterren, hoe hoger de waardering.

Rendement afgelopen 5 jaar
16,96%
Dividend

Dividend is een uitbetaling van winst aan de aandeelhouders. Het dividend wordt maandelijks, per kwartaal of per jaar uitgekeerd.

Nee
Categorie
Aandelen

Rendement

per

Rendement

3 jaar- en 5 jaarrendement tonen het gemiddeld rendement per jaar. YTD (year-to-date) het rendement vanaf het vorig jaareinde tot de datum waarop de informatie werd ververst. Alleen bij een update per eind december is het ytd-rendement daardoor gelijk aan het jaarrendement.

Periode Rendement (%)
2023 9.82
2022 -15.76
2021 27.87
2020 46.64
2019 43.91
2021-2023 5.76
2019-2023 20.08
Geannualiseerd (jaar)

Gemiddeld rendement per jaar. Een periode korter dan een jaar is niet representatief voor de prestaties op langere termijn. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Bekijk factsheet

Over het fonds

Robeco Smart Energy is een actief beheerd fonds dat wereldwijd belegt in bedrijven die technologieën ontwikkelen voor schone energieproductie, -distributie, infrastructuur voor energiebeheer en energie-efficiëntie. De selectie van deze aandelen is gebaseerd op een fundamentele analyse. Het fonds heeft als doelstelling het behalen van een beter rendement dan de index. Het fonds heeft duurzaam beleggen als doelstelling in de zin van Artikel 9 van de Verordening (EU) 2019/2088 van 27 november 2019 betreffende informatieverschaffing over duurzaamheid in de financiële sector. Het fonds heeft ook als doelstelling het behalen van een beter rendement dan de index. De strategie integreert duurzaamheidscriteria in het aandelenselectieproces en via een themaspecifieke duurzaamheidsbeoordeling. De portefeuille wordt samengesteld op basis van een in aanmerking komend beleggingsuniversum van bedrijven met een bedrijfsmodel dat bijdraagt aan de thematische beleggingsdoelstellingen. De beoordeling van de relevante SDG's is gebaseerd op een intern ontwikkeld raamwerk.

In dit fonds wordt € 3.1 miljard belegd

Roman Boner, Michael Studer PhD, Sanaa Hakim Fondsmanager

Lees meer

Roman Boner is portefeuillemanager van de Robeco Smart Energy-strategie en lid van het Thematic Investing-team. Voordat hij in 2021 bij Robeco in dienst kwam, werkte hij als senior portefeuillemanager bij Woodman Asset Management. Daarvoor werkte hij zes jaar bij Swisscanto (later onderdeel van Zürich Kantonalbank) als senior portefeuillemanager verantwoordelijk voor een duurzaam wereldwijd aandelenfonds en medebeheerder van het thematische fonds Global Water and Climate. Roman begon zijn carrière in 1996 bij UBS en werkte op verschillende afdelingen, waaronder private banking, vermogensbeheer en trading. In 2003 werd hij portefeuillemanager bij UBS Global Asset Management en vanaf 2005 werkte hij aan duurzame thematische aandelenstrategieën, waaronder accounts gericht op energie-efficiëntie en klimaatverandering. Roman studeerde economie en bedrijfskunde aan de Universiteit voor Toegepaste Wetenschappen in Zürich en is CFA®-charterholder. Michael Studer is co-portefeuillemanager van de Robeco Smart Energy-strategie en lid van het Thematic Investing-team. Voordat hij in 2021 bij Robeco in dienst trad, werkte hij drie jaar bij Acoro Asset Management, waar hij zich als beleggingsmanager richtte op de IT-sector (halfgeleiders, software en internet). Daarvoor werkte hij als senior aandelenanalist gespecialiseerd in IT bij Julius Bär, Bank J. Safra Sarasin en als verkoopanalist bij Bank am Bellevue, waar hij in totaal 10 jaar werkzaam was. Michael begon zijn carrière in 2007 als consultant voor strategie en bedrijfsvoering in de financiële sector bij Deloitte. Michael is gepromoveerd in Accounting & Controlling en studeerde Information and Technology Management aan de Universiteit van St Gallen (HSG) en International Management aan de Community of European Management Schools (CEMS). Daarnaast heeft hij ook gestudeerd aan het Rensselaer Polytechnic Institute (RPI) in Troy, New York (VS). Sanaa Hakim is co-portefeuillemanager van de Robeco Smart Energy-strategie en lid van het Thematic Investing-team. Ze kwam in 2021 in dienst bij Robeco en heeft 12 jaar ervaring. Voordat ze bij Robeco in dienst trad, was Sanaa een beleggingsprofessional gericht op wereldwijde aandelen bij Independent Franchise Partners en was ze vijf jaar lang werkzaam als algemeen analist bij Capital Group in Londen. Sanaa begon haar carrière in 2011 bij Ernst and Young in Assurance en Advisory in Parijs.

Verberg

Kosten

De lopende fondskosten van dit fonds zijn 0,97%.

De fondsmanager kan de beleggingen in het fonds wijzigen. De daaraan verbonden kosten zijn ingeschat op 0,21%. Deze kosten zijn verwerkt in de koers en worden niet apart in rekening gebracht. Naast de fondskosten betaalt u dienstverleningskosten.

Ga naar de rekentool

Robeco Smart Energy F EUR

Robeco Smart Energy is een actief beheerd fonds dat wereldwijd belegt in bedrijven die technologieën ontwikkelen voor schone energieproductie, -distributie, infrastructuur voor energiebeheeer en energie-efficiëntie.
Koop dit fonds

Niet gevonden wat je zocht?

Veelgestelde vragen

  • Een fonds aankopen kan eenvoudig en zonder transactiekosten via uw persoonlijke omgeving. U selecteert hiervoor links in het menu Rekening -> Kopen. Kies het fonds dat u wilt kopen en vul het gewenste bedrag in. U kunt de koop betalen vanaf het spaarsaldo of via iDEAL. Let op de standaardlimiet voor overboeken via IDEAL. Wilt u een groot bedrag inleggen? Dan dient u de opdracht te bevestigen (via de ING scanner, Rabo scanner, e.dentifier ect.) U kunt de daglimiet ook tijdelijk verhogen via de bank-app.

  • Een aankoop geplaatst op beursdagen voor 14:00 uur wordt de volgende beursdag (rond 11:00 uur) tegen de dan geldende dagkoers uitgevoerd. Voor een aankoop geplaatst na 14:00 uur duurt het twee beursdagen tot de opdracht is uitgevoerd. Feestdagen en weekenden kunnen aankoop opdrachten vertragen. In de Agenda vindt u een maandoverzicht van deze feestdagen, welke fondsen dit betreft en wat dit specifiek betekent voor het handelen in deze fondsen.

  • Het portefeuillerendement staat in het overzicht van uw persoonlijke omgeving. Voor verdere verdieping kies Portefeuille-overzicht.

Hulp nodig? We staan voor u klaar

  • Bekijk de antwoorden op veelgestelde vragen
  • Uw eigen vraag stellen via de zoekbalk
  • Contact via chat of telefoon

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Uw fondsen hebben een risico van 7 of minder

Klik op de link "Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Geselecteerde fondsen

Hier vindt u uw geselecteerde fondsen. Bekijk uw selectie en koop uw fondsen eenvoudig aan.

Sluiten