Evi-Robecopagina's

Omgeving voor beleggers in Robecofondsen

Terugblik economie

Per 1 juli 2023 bent u als klant overgegaan naar Evi van Lanschot, onderdeel van Van Lanschot Kempen. De Evi ONE Kwartaalupdate is geschreven door de beheerders van Evi ONE, werkzaam bij Robeco Institutional Asset Management. In dit verslag geven zij een overzicht van de prestaties en ontwikkelingen van de Evi ONE-fondsen gedurende het afgelopen kwartaal en blikken zij vooruit. Evi van Lanschot draagt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze kwartaalupdate.

Meevallende cijfers over de Amerikaanse economie voedden in oktober bij beleggers nog de vrees dat de beleidsrente voorlopig hoog zou blijven of misschien verder zou stijgen. Op dat moment schenen de schijnwerpers nog volop op de pogingen van centrale banken om de inflatie goed onder controle te krijgen. Obligatiekoersen stonden onder druk en op aandelenmarkten vielen met name small en mid cap-aandelen hard terug. Zelfs de grote technologiebedrijven met een duidelijke link naar kunstmatige intelligentie – de zogeheten Magnificent Seven – verloren wat van hun glans. Vanaf 1 november sloeg het beursklimaat echter razendsnel om. Een heel milde update over het rentebeleid van de Amerikaanse Federal Reserve vormde het startsein van een flinke opleving. Volatiliteitsindex VIX die een goede indicator vormt van de nervositeit op aandelenmarkten, viel terug tot het laagste niveau sinds de coronapandemie.

Beleggers sorteren voor op gunstig economisch scenario

Het positieve sentiment kreeg in december een nieuwe boost toen de Federal Reserve liet doorschemeren dat de rente mogelijk al in het voorjaar kan gaan dalen. De Amerikaanse centrale bank ziet een oplopende werkloosheid namelijk niet meer als een voorwaarde voor een renteverlaging. Dankzij het gunstige rente- en economische nieuws, steeg de Amerikaanse aandelenmarkt tot het hoogste niveau ooit. Daarmee prijzen beleggers overigens wel een heel gunstig economisch scenario in. De komende tijd kunnen cijfers over het groeitempo van de economie een grote invloed hebben op de beursstemming. Als de groeisnelheid afzwakt, wordt het heel lastig voor bedrijven om de winstverwachtingen in te lossen. Een te hoog tempo kan juist de inflatiezorgen weer aanwakkeren. Dat zou de deur toch weer op een kier zetten voor nieuwe renteverhogingen.

Ondertussen loopt de spanning in het Midden-Oosten verder op. Israël voert luchtaanvallen uit in zowel Libanon als Syrië, terwijl Houthi-rebellen vanuit Yemen raketten en drones afschieten op schepen in de Rode Zee. Verschillende rederijen hebben al aangekondigd dat ze uit voorzorg het Suez Kanaal mijden. Als er geen oplossing komt voor de Houthi-dreiging, kan dat leiden tot hogere vervoerskosten die worden doorberekend via oplopende prijzen van geïmporteerde producten.

Sterk einde van een mooi beursjaar

December was een goede maand voor veel beleggingscategorieën. Enkele marktsegmenten die een lastig jaar achter de rug hadden, maakten in de aanloop naar de jaarwisseling een flinke inhaalslag. Goede voorbeelden hiervan zijn vastgoed en small cap-aandelen. Grondstoffen hebben juist een lastig jaar achter de rug. De opleving in december ging aan deze beleggingscategorie voorbij. Wereldwijde aandelen stalen in 2023 de show met een rendement van bijna 20%. Ten slotte kenden ook obligaties een heel sterke decembermaand. Het maandrendement van wereldwijde staatsobligaties (omgerekend naar euro’s) kwam uit op 3%. Bedrijfs- en high yield-obligaties presteerden met een rendement van 3,6% zelfs nog iets beter.

Overzicht kwartaalupdate

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Uw fondsen hebben een risico van 7 of minder

Klik op de link "Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Geselecteerde fondsen

Hier vindt u uw geselecteerde fondsen. Bekijk uw selectie en koop uw fondsen eenvoudig aan.

Sluiten