Evi-Robecopagina's

Omgeving voor beleggers in Robecofondsen

Terugblik economie

De beheerders van Evi ONE, werkzaam bij Robeco Institutional Asset Management, hebben deze Evi ONE Kwartaalupdate geschreven en zijn verantwoordelijk voor de inhoud. In dit verslag geven zij een overzicht van de prestaties en ontwikkelingen van de Evi ONE-fondsen.

De groei in de Verenigde Staten blijft positief verbazen, vooral omdat mensen zich zeker voelen van hun baan en inkomen en dus blijven consumeren. Daar komt bij dat de regering een pro-cyclisch begrotingsbeleid lijkt te voeren met een begrotingstekort van 6% terwijl het BBP met 2,5% groeit. In de aanloop naar de presidentsverkiezingen in november 2024 zal daarin geen verandering komen. Dit betekent echter ook dat de inflatie in de V.S. minder snel zal afnemen en dat de korte rente niet zo snel verlaagd gaat worden als oorspronkelijk gedacht. Tegen deze achtergrond was het eerste kwartaal van 2024 met name positief voor beleggers in aandelen. Winstverwachtingen bleven goed op peil en de halfgeleiderindustrie gaf de toon aan onder invloed van de razendsnelle groei van de vraag naar chips voor kunstmatige intelligentie. De Japanse beurs deed het ook bijzonder goed en overtrof de oude indexrecords uit 1989. Obligatiebeleggers zagen neutrale tot licht negatieve rendementen. Zij werden geconfronteerd met oplopende lange rentes van staatsobligaties. Bedrijfsobligaties hadden daar minder last van.

In het eerste kwartaal was het verrassend om te zien dat de beurzen, die in het vierde kwartaal nog omhoog werden gedreven door de verwachting van flinke renteverlagingen, nauwelijks werden beïnvloed toen deze verwachtingen afnamen door gunstige economische cijfers. Het is duidelijk dat het beurssentiment positiever is geworden en dat er een toenemende bereidheid is om te beleggen.

Hoewel de economische groei in Europa duidelijk lager ligt dan in de V.S., zijn ook hier de verrassingen aan de bovenkant. De krapte op de arbeidsmarkt is eveneens de belangrijkste ondersteunende factor. De inflatie lijkt echter een minder groot probleem en de Europese Centrale Bank zit dan ook op het vinkentouw om de rente te gaan verlagen. Op Europese beurzen zagen we vooral aandelen en obligaties van banken profiteren. In deze sector was nog het meeste recessie-risico ingeprijsd en die hogere vergoeding zagen we in het eerste kwartaal afnemen .

Japan heeft haar rentebeleid genormaliseerd door negatieve rentes naar nul te verhogen, waarmee het bijzondere tijdperk van negatieve rentes wereldwijd na tien jaar ten einde is gekomen. Ondanks deze verandering zullen de rentes in Japan laag blijven, en er wordt nog steeds veelvuldig gebruik gemaakt van goedkope leningen in Japanse yen om geld in andere delen van de wereld te investeren, een strategie die bekend staat als de "carry trade". Hierdoor blijft de yen zwak. De Japanse beurs profiteerde van een reeks aandeelhoudersvriendelijke maatregelen die door Japanse bedrijven werden genomen, wat leidde tot een aanzienlijke stijging van de winsten. Ook lokale beleggers toonden hernieuwde interesse in hun eigen beurs. Tot slot heeft de Chinese overheid opnieuw een groeidoelstelling van 5% aangekondigd. Echter, vanwege de zwakte in de vastgoedmarkt blijft het consumentenvertrouwen laag uit angst dat de huizenprijzen verder zullen dalen. De autoriteiten hebben ingegrepen in de effectenbeurs door middel van steunaankopen, wat succesvol bleek te zijn, aangezien de beurs in het eerste kwartaal stabiliseerde.

Overzicht kwartaalupdate

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Uw fondsen hebben een risico van 7 of minder

Klik op de link "Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Geselecteerde fondsen

Hier vindt u uw geselecteerde fondsen. Bekijk uw selectie en koop uw fondsen eenvoudig aan.

Sluiten