Evi-Robecopagina's

Omgeving voor beleggers in Robecofondsen

Interview Evi ONE Fondsmanagers Ernesto Sanichar en Arnout van Rijn

Per 1 juli 2023 bent u als klant overgegaan naar Evi van Lanschot, onderdeel van Van Lanschot Kempen. De Evi ONE Kwartaalupdate is geschreven door de beheerders van Evi ONE, werkzaam bij Robeco Institutional Asset Management. In dit verslag geven zij een overzicht van de prestaties en ontwikkelingen van de Evi ONE-fondsen gedurende het afgelopen kwartaal en blikken zij vooruit. Evi van Lanschot draagt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze kwartaalupdate.

Hoe kijken jullie terug op 2023?

Sanichar: “Voor mij is de grote verrassing dat het in economisch opzicht best een redelijk jaar was. Je zou namelijk verwachten dat de groei duidelijk terugschakelt als de rente in Europa boven de 4% uitkomt en in de Verenigde Staten zelfs boven de 5%. In de eurozone is de economie weliswaar afgekoeld, maar de recessie die eraan leek te komen laat nog even op zich wachten. Ondanks de oplopende rente, een slepende oorlog in Oekraïne en een tijdelijke opleving van de olieprijs blijft de economie in de Verenigde Staten goed draaien.”

Van Rijn: “Een belangrijke reden daarvoor is dat de werkloosheid nog altijd heel laag is. Werknemers hebben er vertrouwen in dat ze in ieder geval hun baan houden en eventueel kunnen overstappen naar een beter betaalde baan. Bovendien zijn de salarissen in navolging van de inflatie gestegen. Hierdoor blijven mensen geld uitgeven, maar je ziet de laatste tijd wel dat er in het creditcardsegment wat meer slechte leningen ontstaan. Het recessiescenario is dus niet van tafel, maar de sterke arbeidsmarkt kan een grote rol spelen bij het dempen van een eventuele economische terugval. Overigens lijkt het wel alsof veel beleggers nu door een roze bril naar de aandelenmarkt kijken. Ze hebben nauwelijks oog voor het risico dat inflatie in de loop van het jaar toch nog even oplaait en ze verwachten dat de Federal Reserve de beleidsrente met zes stappen gaat verlagen.”

Hoe vertaalt dat zich naar de vooruitzichten voor het lopende jaar?

Van Rijn: “Beleggers hebben voor Amerikaanse aandelen een winstgroei van 10% tot 15% ingeprijsd. Bedrijven kunnen echter niet meer zoals in 2023 de hoge inflatie aangrijpen om prijsverhogingen door te voeren. Hierdoor wordt het lastig om de omzet en de winst op te schroeven. We zijn dan ook voorzichtig met aandelen begonnen in het nieuwe jaar.”

Sanichar: “De reden dat we de aandelenweging niet verder verlagen, is omdat we niet tegen de stroom in willen zwemmen. De laatste twee maanden zijn de beurskoersen snel gestegen, dankzij meevallende cijfers over economische groei en inflatie. Het startsein voor die rally was de beslissing van de Federal Reserve op 1 november om de rente ongewijzigd te laten. Voor ons was dat een sein dat we de onderweging in het aandelensegment snel moesten ophogen. Die zet heeft heel goed uitgepakt.”

Hoe kiezen jullie verder positie voor 2024?

Sanichar: “In de aanloop naar het nieuwe jaar waren er geen grote verschuivingen in de portefeuille. We hebben wel een kleine positie in grondstoffen toegevoegd. De prijzen daarvan zijn snel gedaald en als de economie inderdaad redelijk goed blijft draaien, kan zich een herstel aftekenen. In de laatste maanden van vorig jaar is ook de lange rente stevig gedaald. Dat was positief voor obligaties, waarvan de koers in tegengestelde richting beweegt van de rente. Bedrijfs- en high yield-obligaties hadden nog zelfs een extra stevige wind in de rug, omdat de risicopremies ten opzichte van veilige staatsobligaties vorig jaar zijn gedaald. Zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn, kunnen we daar ook in 2024 razendsnel op inspelen.”

Welke ontwikkelingen op duurzaam gebied trekken nu jullie aandacht?

Van Rijn: “In de eerste tien maanden van vorig jaar hadden veel aandelen in dit segment het moeilijk. Door de hoge rente was het lastig om de financiering rond te krijgen voor grote wind- en zonne-energieprojecten. Dat beeld is in de laatste twee maanden van 2023 echter helemaal omgeslagen. De lange rente ging hard omlaag. Bovendien profiteerden strategieën zoals Smart Energy, Smart Mobility en Smart Materials van het smallcap-effect. Deze fondsen beleggen namelijk relatief veel in kleinere ondernemingen, die in het laatste kwartaal relatief heel goed presteerden. Een andere ontwikkeling is dat er steeds meer green bonds (obligaties voor financiering duurzame projecten) worden uitgegeven. Het is een goede zaak dat beleggers ook in dit duurzame segment steeds meer te kiezen krijgen.”

Overzicht kwartaalupdate

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Uw fondsen hebben een risico van 7 of minder

Klik op de link "Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Geselecteerde fondsen

Hier vindt u uw geselecteerde fondsen. Bekijk uw selectie en koop uw fondsen eenvoudig aan.

Sluiten