Evi-Robecopagina's

Omgeving voor beleggers in Robecofondsen

Market Update

oktober 2024

  • Agressieve renteverlaging door de Fed, rustiger vervolg verwacht
  • ECB verlaagde zoals verwacht de rente in oktober
  • Chinese stimuleringsmaatregelen nog niet voldoende
  • Verwachting voor aandelen en obligaties ongewijzigd

Van Lanschot Kempen is de bron van de maandelijkse Market Update. De informatie in dit bericht kan niet worden beschouwd als een juridisch, financieel, fiscaal of ander professioneel advies of aanbod.

Terugblik september

Historisch gezien heeft september vaak slechte beursmaanden laten zien. Ook dit jaar gingen in de eerste handelsdagen van september de Amerikaanse en Europese aandelen zo’n 4% onderuit. Dat kwam, net als in augustus, door tegenvallende cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt en minder dan verwachte winstcijfers uit de technologiesector. Ook de cijfers van de ISM-index voor de industrie vielen tegen. Maar uiteindelijk sloten Amerikaanse aandelen de maand licht positief af. Europese aandelen sloten september nipt lager.

De economische groei in de VS is op peil gebleven, terwijl de Federal Reserve (FED) de rente meer dan verwacht heeft verlaagd. Eind september kondigde de Chinese overheid een reeks stimuleringsmaatregelen aan, wat resulteerde in een stijging van Chinese aandelen met 17% in korte tijd. Aandelenmarkten werden ook geholpen door lagere rentes. Zowel in de VS als in Duitsland daalden korte rentes sneller dan lange rentes. Lange rentes zijn nu voor het eerst sinds 2022 weer hoger dan korte rentes. De daling van de korte rentes komt door dalende inflatie en door de markt ingeprijsde renteverlagingen.

Wereldwijde aandelen boekten in september een winst van 1,5% voor de toonaangevende MSCI World (AC)-index (in EUR). Aandelen Noord-Amerika stegen 1,3%; Europese verloren 0,4%. In de regio Pacific stegen aandelen 1,2% en opkomende markten sloten de maand af met een winst van 5,8%.

Obligaties profiteerden in september van de lagere rentes. Wereldwijde staatsobligaties stegen 0,9% (in EUR) en bedrijfsobligaties van goede kwaliteit (investment grade credits) sloten de maand 1,4% hoger af (in EUR). De risicovollere high yield-bedrijfsobligaties stegen 1,0% (in EUR). Obligaties van opkomende landen stegen 2,4% (gemeten in lokale valuta).

Wereldwijd vastgoed steeg 2,2% in september. De index voor grondstoffen boekte een winst van 3,9% (in EUR). Binnen die index steeg goud met 3,7% (in EUR) en werd olie ruim 6% goedkoper (in USD). De dollar werd 0,8% zwakker ten opzichte van de euro.

Aandelen

Geopolitieke spanningen zijn toegenomen. Het was al langere tijd onrustig tussen Israël en Hezbollah in Libanon. Iran voerde daarom een vergeldingsactie uit op Israël wat zorgde voor een hogere olieprijs. De vraag is of het een negatief effect gaat hebben op de wereldeconomie en op financiële markten. Wij denken dat dit beperkt zal zijn. Na de recente stijgingen staan olieprijzen nog steeds lager dan eind augustus, op een niveau dat geen negatieve invloed heeft op de economie. Ook omdat er voldoende aanbodcapaciteit is. Vooral Saudi-Arabië heeft ruimte om de oliemarkt te stabiliseren als een deel van de productie van Iran stil zou vallen. Voor de VS geldt bovendien dat ze zelf een grote olieproducent zijn, waarmee die economie minder gevoelig is voor veranderingen in olieprijzen. Wij hebben ons beleggingsbeleid dan ook niet gewijzigd en handhaven de positieve verwachting voor aandelen.

VS

De economische vooruitzichten in de VS zijn verbeterd. In Amerika verlaagde de Fed in september de rente met 0,5%. Dat was een stevige stap die deed denken aan eerdere crisisperioden zoals in 2001 en 2007. Deze onverwachte actie wekte aanvankelijk zorgen bij beleggers over de economische vooruitzichten, maar uiteindelijk zagen ze het positieve effect van groei en lagere rentes voor aandelen. Ondanks de dalende inflatie naar 2,2% in augustus, kiest de Fed waarschijnlijk voor kleinere vervolgstappen van 0,25%, om te voorkomen dat de renteverlagingen te snel gaan.

De aanhoudend sterke consumptieve bestedingen in de VS leken een raadsel vanwege de beperkte inkomensgroei. Nieuwe cijfers tonen aan dat de inkomensgroei toch hoger was dan eerder gedacht. Dit geeft aan dat Amerikaanse huishoudens minder afhankelijk zijn van hun spaargeld dan eerder gedacht. Daarnaast bleken de werkgelegenheidscijfers positiever dan verwacht, met een dalende werkloosheid en stabiele vraag naar arbeidskrachten. Er is sprake van afkoeling op de arbeidsmarkt, maar geen negatieve trend.

Europa

Recente macro-economische cijfers tonen aan dat het met de economische groei in Europa nog niet goed gaat. Toch denken we dat het voldoende zal zijn om bedrijfswinsten te laten groeien. De index voor de dienstensector bleef met 51,4 boven het niveau dat groei scheidt van krimp. Maar ook hier is de opleving van eerder dit jaar voor een groot deel verdwenen.

De gecombineerde index voor de gehele economie, waarin ook de bouw is verwerkt, daalde naar het laagste niveau sinds februari. Dat wijst op een krimpende economie. De kans op een recessie in Duitsland lijkt groot door aanhoudend negatieve indicatoren. De inflatie in Europa daalde in september naar 1,8% en komt daarmee onder de ECB-doelstelling van 2%. Dit vergroot de kans op verdere renteverlagingen. In oktober heeft de ECB al weer een stap gezet met een verlaging van 0,25%.

Azië en opkomende markten

Voor de regio Japan/Pacific handhaven we de neutrale verwachting. Hetzelfde geldt voor opkomende markten. We zien verder oplopende handelsspanningen tussen China enerzijds en de VS en Europa anderzijds. De Chinese economie blijft zwak. De industriële productie daalt en de vraag naar krediet is gering. Dat komt door een laag vertrouwen bij consumenten en bedrijven. De overheid kondigde wel stimuleringsmaatregelen aan, zoals een renteverlaging en versoepeling van kredietvoorwaarden. Hoewel dit aanvankelijk leidde tot een sterke stijging op de Chinese aandelenmarkten, blijft de vraag of dit voldoende is voor een blijvend herstel. De maatregelen missen het 'whatever it takes'-karakter zoals destijds in de eurocrisis onder Draghi.

Obligaties

Voor de categorie obligaties verwachten we nog steeds dat staatsobligaties beter zullen presteren dan bedrijfsobligaties. Op langere termijn verwachten we met lagere inflatie en renteverlagingen door centrale banken geen structurele stijging van marktrentes. Staatsobligaties van opkomende landen (genoteerd in lokale valuta) kunnen profiteren van afnemende inflatie en renteverlagingen in opkomende landen. Maar de rentevergoeding is relatief laag ten opzichte van ontwikkelde landen. Hierdoor neemt de relatieve aantrekkelijkheid af waardoor wij een neutrale verwachting hebben voor deze categorie.

Voor Amerikaanse bedrijfsobligaties met hogere kredietwaardigheid daalde de risicovergoeding iets in de maand september. In de eurozone liep deze iets op. Wij vinden de totale vergoeding (risicovergoeding plus rente) voor deze categorie echter nog steeds niet in lijn met de economische vooruitzichten. De risicovergoeding ligt in de VS duidelijk onder het gemiddelde van de laatste vijf jaar. In de eurozone is dat maar iets beter. De ontwikkeling van de risicovergoeding op de risicovollere high yield-bedrijfsobligaties nam in augustus verder af. Wij hebben een neutrale verwachting voor high yield-obligaties vanwege de historisch lage risicovergoedingen. Zelfs als de economie ook de komende kwartalen blijft groeien, vinden wij de risicovergoeding gering. Bedrijven krijgen namelijk wel te maken met hogere rentelasten.

* Beleggen brengt risico’s met zich mee, u kunt uw inleg verliezen.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Uw fondsen hebben een risico van 7 of minder

Klik op de link "Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Geselecteerde fondsen

Hier vindt u uw geselecteerde fondsen. Bekijk uw selectie en koop uw fondsen eenvoudig aan.

Sluiten