Evi-Robecopagina's

Omgeving voor beleggers in Robecofondsen

Market Update

juli 2024

  • Politieke onzekerheid in Frankrijk
  • Renteverlaging in Europa, VS volgt naar verwachting later dit jaar
  • Verwachting voor aandelen en obligaties ongewijzigd

Van Lanschot Kempen is de bron van de maandelijkse Market Update. De informatie in dit bericht kan niet worden beschouwd als een juridisch, financieel, fiscaal of ander professioneel advies of aanbod.

Terugblik juni

Zoals verwacht verlaagde de ECB in juni de rente en liet de Fed de rente nog ongewijzigd. Fed-voorzitter Powell liet weten nog onvoldoende overtuigd te zijn dat de inflatie richting het doel van 2% beweegt. Beleggers verwachten in de VS een of twee renteverlagingen later dit jaar.

In juni werden Europese financiële markten opgeschrikt door politieke onzekerheid in Frankrijk. De mogelijkheid van een meerderheid voor de rechts-radicale partij Rassemblement National bij de aangekondigde verkiezingen leidde tot forse verliezen op Franse aandelen en sterk oplopende rentes op Franse staatsobligaties. De vlucht onder beleggers naar Duitse staatsobligaties resulteerde in lagere rentes in Duitsland. Ook in de VS daalden rentes, vooral vanwege meevallende inflatiecijfers.

Wereldwijd boekten aandelen winst, gedreven door de VS en opkomende markten. De wereldwijde aandelenindex van MSCI steeg 3,5% (in EUR). Aandelen Noord-Amerika stegen 4,6% en Europese aandelen verloren 1,0%. In de regio Pacific stegen aandelen 0,9% en aandelen van opkomende markten sloten de maand maar liefst 5,3% hoger af.

In juni daalden de rentes in de VS, Duitsland en het VK. Wereldwijde staatsobligaties stegen 0,7% (in EUR) en bedrijfsobligaties van goede kwaliteit (investment grade credits) sloten de maand 0,6% hoger af (in EUR). De risicovollere high yield-bedrijfsobligaties stegen 1,9% (in EUR). Obligaties van opkomende landen stegen 0,1%, gemeten in lokale valuta. Wereldwijd vastgoed steeg 1,6% in juni. De index voor grondstoffen leverde 0,3% in (in EUR) door prijsdalingen van basismetalen en landbouwproducten. Binnen die index steeg goud met 0,5% (in EUR) en olie met 6,8% (in USD). De dollar werd 1,2% sterker ten opzichte van de euro.

Aandelen

Voor de categorie aandelen als geheel blijven onze verwachtingen aan de positieve kant. De vooruitzichten voor de economische ontwikkelingen blijven cruciaal voor aandelen. Zolang de Amerikaanse economie op het pad blijft van een zachte landing en bedrijfswinsten blijven groeien, denken we niet dat Amerikaanse aandelen een langdurige neerwaartse trend zullen laten zien. We verwachten dat de Amerikaanse inflatie de komende maanden in beperkte mate zal dalen. De Fed hield de rente ongewijzigd in juni en wil meer bewijs dat de inflatiedaling doorzet. Als daar meer duidelijkheid over komt, kan in september een eerste renteverlaging worden doorgevoerd.

In Europa zien we de economie voorzichtig aantrekken en de ECB de rente verlagen. De winstverwachtingen zijn realistisch en de waarderingen redelijk. De werkloosheid daalde in april naar 6,4%, een historisch laag niveau voor de eurozone. Groeiende werkgelegenheid en lonen die sterker stijgen dan de inflatie, vormen een steun voor huishoudens en hun consumptieve bestedingen. Zowel in de VS als in Europa worden winstverwachtingen naar boven bijgesteld, wat aandelenkoersen kan ondersteunen.

Voor de regio Japan/Pacific handhaven we de neutrale verwachting. Fundamenteel zijn de tekenen in Japan nog positief, maar wij denken dat dit al verwerkt is in de snel en sterk gestegen koersen van Japanse aandelen. Mogelijk gaat de Japanse centrale bank ingrijpen om verdere verzwakking van de yen tegen te gaan. Een ommekeer van de trend in de yen vormt een risico voor Japanse aandelen. Maar de Japanse centrale bank blijft voorzichtig met het verhogen van de rente.

Ook voor opkomende markten handhaven we de neutrale verwachting. De Chinese economie heeft nog last van de vastgoedcrisis en leunt qua groei momenteel sterk op de industriële sector en de uitvoer. We zien hierin een risico vanwege de oplopende handelsspanningen tussen China enerzijds en de VS en Europa anderzijds. De meer op export gerichte economieën in Azië profiteren van de ontwikkelingen in de technologiesector en van de verbeterende wereldwijde industriële sector. De groei en opwaartse bijstellingen van de bedrijfswinsten zijn nog niet sterk genoeg voor het ophogen van onze mening.

Obligaties

De ECB heeft zoals verwacht in juni een renteverlaging doorgevoerd. Vanwege de aantrekkende economische groei en hardnekkige inflatie in de dienstensector zal de ECB het rustig aan doen met verdere verlagingen. Wij verwachten daarom een beperkte ruimte voor daling van de Europese tienjaarsrentes. In de VS handhaafde de Fed begin juni zoals verwacht de rente. Met inflatiecijfers die aan de verwachtingen voldeden gaat de markt ervan uit dat er later dit jaar twee renteverlagingen in de VS volgen. Als de economie verder vertraagt en de inflatie nog wat daalt, is er ruimte voor meer verlagingen. Daarmee kunnen ook marktrentes omlaag.

Binnen de categorie obligaties denken wij dat staatsobligaties beter zullen presteren dan bedrijfsobligaties. Als rentes op korte termijn stabiel blijven, kunnen Amerikaanse staatsobligaties profiteren vanwege de hogere rentes. Staatsobligaties van opkomende landen (genoteerd in lokale valuta) kunnen profiteren van afnemende inflatie en renteverlagingen in opkomende landen. Maar de rentevergoeding is relatief laag ten opzichte van ontwikkelde landen en hierdoor neemt de relatieve aantrekkelijkheid af waardoor wij een neutrale verwachting hebben voor deze categorie.

Voor bedrijfsobligaties met hogere kredietwaardigheid herstelde de risicovergoeding in de maand juni iets voor zowel de VS als de eurozone. Wij vinden de totale rentevergoeding (risicovergoeding plus rente) voor deze categorie echter nog steeds niet in lijn met de economische vooruitzichten. De risicovergoeding ligt in de VS duidelijk onder het gemiddelde van de laatste vijf jaar. In de eurozone is dat maar iets beter. De ontwikkeling van de risicovergoeding op de risicovollere high yield bedrijfsobligaties was in juni nagenoeg onveranderd voor de VS en herstelde iets in Europa. Wij blijven terughoudend voor high yield-obligaties vanwege de historisch lage risicovergoedingen. Bij een vertragende economische groei bij hoge rentes, krijgen bedrijven die deze obligaties uitgeven meer last van hogere rentes omdat ze scherper gefinancierd zijn.

* Beleggen brengt risico’s met zich mee, u kunt uw inleg verliezen.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Uw fondsen hebben een risico van 7 of minder

Klik op de link "Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Geselecteerde fondsen

Hier vindt u uw geselecteerde fondsen. Bekijk uw selectie en koop uw fondsen eenvoudig aan.

Sluiten