Evi-Robecopagina's

Omgeving voor beleggers in Robecofondsen

Market Update

februari 2024

  • Kans op zachte landing Amerikaanse economie toegenomen
  • Renteverlaging vanuit centrale banken niet op korte termijn verwacht
  • Vooruitzichten voor aandelen iets aantrekkelijker

Van Lanschot Kempen is de bron van de maandelijkse Market Update. De informatie in dit bericht kan niet worden beschouwd als een juridisch, financieel, fiscaal of ander professioneel advies of aanbod.

Terugblik januari

Na een moeizame start in het nieuwe jaar hebben aandelenmarkten hun weg omhoog weer gevonden. Zowel in de VS als in Europa waren er kleine positieve resultaten, terwijl Japan een zeer sterke maand beleefde. De index voor wereldwijde aandelen steeg 2,3% in januari. Opkomende markten daarentegen verloren terrein met een daling van 3,0%.

Op de obligatiemarkten stegen de rentes na twee maanden van daling. Beleggers in wereldwijde staatsobligaties verloren hierdoor 0,6% (in EUR). Bedrijfsobligaties van goede kwaliteit daalden 0,2% (in EUR) en high yield, de risicovollere bedrijfsobligaties, sloten de maand ongewijzigd af (in EUR). Grondstoffen beleefden een goede maand en stegen 6,2% (in USD). Binnen deze index werd olie 6,2% duurder en werd goud 0,7% goedkoper (beide in USD). Vastgoed moest een deel van de eerdere winsten inleveren en sloot de maand 2,4% lager af.

Nieuwe recordstanden op diverse beurzen

Vanwege het positieve sentiment op aandelenmarkten en goede bedrijfsresultaten, blijven aandelenbeleggers overwegend positief gestemd. In de Amerikaanse S&P500 aandelenindex zijn dit jaar al tien nieuwe recordstanden bereikt. Die positieve stemming wordt gevoed door een grotere kans op een zachte landing van de Amerikaanse economie. Dit betekent dat de inflatie onder controle komt, in combinatie met een economie die goed standhoudt. Bedrijven in de Amerikaanse S&P500-index rapporteerden over het laatste kwartaal van 2023 gemiddeld genomen een winstgroei van 4% ten opzichte van het vierde kwartaal van 2022. Deze groei werd voornamelijk gedreven door grote technologiebedrijven. In Europa groeiden de winsten ook met ongeveer 4%, maar zwakt de basisindustrie wel af. De aanhoudend hoge energieprijzen spelen hierbij een rol. Japanse bedrijven rapporteerden een winstgroei van 18%, beduidend hoger dan verwacht. De Chinese economie heeft het nog altijd moeilijk. Er worden wel stimuleringsmaatregelen aangekondigd, maar niet met volle overtuiging.

Verwachting over renteverlaging schuift op

Voor de categorie aandelen zijn de vooruitzichten aantrekkelijker geworden. Enerzijds door de grotere kans op een zachte landing van de Amerikaanse economie en anderzijds vanuit Japan, waar sprake is van een sterke groei van de bedrijfswinsten. Verder wordt het sentiment in Japan ondersteund door het stimulerende beleid vanuit de centrale bank. De Amerikaanse (Fed)- en Europese Centrale Bank (ECB) hebben hun rentes in januari en februari ongewijzigd gelaten. ECB-president Lagarde gaf in de toelichting op het rentebesluit aan dat een renteverlaging rond de zomer waarschijnlijk is, terwijl Fed-voorzitter Powell verwacht dat de rente ergens dit jaar zal worden verlaagd. Hierop hebben beleggers hun verwachting over een spoedige renteverlaging aangepast.

Binnen de categorie obligaties denken wij dat staatsobligaties beter zullen presteren dan bedrijfsobligaties. Als rentes op korte termijn stabiel blijven, profiteren Amerikaanse staatsobligaties van de hogere rentes ten opzichte van de Europese staatsobligaties. Voor bedrijfsobligaties met hogere kredietwaardigheid (investment grade credits) vinden we momenteel de totale rentevergoeding (risicovergoeding plus rente) niet in lijn met de economische vooruitzichten. De risicovergoeding ligt in de VS onder het gemiddelde van de laatste vijf jaar, in de eurozone daar iets boven. Ook de risicovollere high yield-obligaties vinden wij minder aantrekkelijk geworden. Momenteel zien we bij deze categorie ook een lagere risicovergoeding ten opzichte van het gemiddelde over de afgelopen vijf jaar.

* Beleggen brengt risico’s met zich mee, u kunt uw inleg verliezen.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Uw fondsen hebben een risico van 7 of minder

Klik op de link "Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Geselecteerde fondsen

Hier vindt u uw geselecteerde fondsen. Bekijk uw selectie en koop uw fondsen eenvoudig aan.

Sluiten