Evi-Robecopagina's

Omgeving voor beleggers in Robecofondsen

Market Update

november 2024

  • Amerikaanse economie en bedrijfswinsten sterker dan in Europa
  • Amerika heeft gekozen, wat nu?
  • Verwachting voor aandelen en obligaties ongewijzigd

Van Lanschot Kempen is de bron van de maandelijkse Market Update. De informatie in dit bericht kan niet worden beschouwd als een juridisch, financieel, fiscaal of ander professioneel advies of aanbod.

Terugblik oktober

Hoewel het beurssentiment in oktober overwegend positief was, sloten veel aandelenmarkten de maand toch af met verliezen. In de VS was het verlies beperkt, in Europa en opkomende markten wat groter. De Japanse beurs wist wel winst te boeken. Rentes stegen flink, vooral in de VS en het VK. Daar hadden aandelen aanvankelijk weinig last van, maar aan het einde van de maand brachten de oplopende rentes aandelenbeleggers toch wat aan het twijfelen. Zonder overigens het algemene positieve sentiment al te veel aan te tasten.

De economische groei in de VS kwam in het derde kwartaal iets lager uit dan verwacht. Het beurssentiment in China kreeg geen positief vervolg na de reeks van stimuleringsmaatregelen door de Chinese overheid. Wereldwijde aandelen werden enigszins geholpen door de sterkere dollar en boekten in oktober een winst van 0,5% voor de toonaangevende MSCI World (AC)-index (in EUR). Noord-Amerikaanse aandelen stegen 2,0%, Europese aandelen verloren 3,3%. In de regio Pacific daalden aandelen 2,0% en opkomende markten sloten de maand af met een verlies van 1,8%.

Obligatiekoersen daalden in oktober als gevolg van de fors hogere rentes. Wereldwijde staatsobligaties verloren 1,6% (in EUR) en bedrijfsobligaties van goede kwaliteit (investment grade credits) sloten de maand 1,8% lager af (in EUR). De risicovollere high yield-bedrijfsobligaties stegen 1,4% (in EUR). Obligaties van opkomende landen verloren 2,3% (gemeten in lokale valuta).

Wereldwijd vastgoed had ook last van de hogere rente en daalde 2,4% in oktober. De index voor grondstoffen boekte een winst van 0,7% (in EUR). Binnen die index steeg goud met 6,7% (in EUR) en werd olie ruim 3% duurder (in USD). De dollar werd 2,3% sterker ten opzichte van de euro.

Aandelen

Alle ogen waren begin november gericht op de VS waar Donald Trump de verkiezingen heeft gewonnen. Daarnaast hebben de Republikeinen de meerderheid behaald in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Met het uitvoeren van de plannen van Trump zal de overheidsschuld naar verwachting verder oplopen en wordt een opwaarts effect verwacht voor de Amerikaanse inflatie. Trump staat voor confrontatie en een brede invoering van importheffingen. Daarmee is de winst van Trump een groter risico voor aandelenmarkten buiten de VS.

De Federal Reserve (Fed) heeft de rente begin november zoals verwacht opnieuw verlaagd. De economische groeivooruitzichten zijn verbeterd. Die hogere groei kan verdere inflatiedaling in de weg staan. De Fed heeft een dubbel mandaat, waarbij de bank ook streeft naar volledige werkgelegenheid. Een afkoelende arbeidsmarkt geeft de Fed dan ook de gelegenheid de rente te verlagen, ondanks dat niet aan de inflatiedoelstelling wordt voldaan. Beleggers houden vanaf nu rekening met minder renteverlagingen. Wij hebben ons beleggingsbeleid niet gewijzigd en blijven aandelen de meest aantrekkelijke categorie vinden, met een voorkeur voor de VS.

Europa

Voor Europa brengen we de verwachting terug naar neutraal, gezien de matige economische vooruitzichten en verzwakkende ontwikkeling van de bedrijfswinsten. De economie van de eurozone verraste in het derde kwartaal met een groei van 0,4% ten opzichte van het tweede kwartaal. Voorlopende indicatoren laten echter zien dat het optimisme dat we in het voorjaar zagen in de zomer steeds meer is afgenomen. Lichtpuntjes zijn de consumptieve bestedingen en het verbeterde consumentenvertrouwen.

Azië en opkomende markten

Voor de regio Japan/Pacific handhaven we de neutrale verwachting. Hetzelfde geldt voor opkomende markten. Met de verkiezing van Trump zijn verder oplopende handelsspanningen tussen China enerzijds en de VS en Europa anderzijds te verwachten. Dat zou kunnen leiden tot verplaatsing van productiefaciliteiten van China naar meer Amerika-gezinde landen. Of de productie daar veilig is voor Amerikaanse invoertarieven valt nog te bezien, afgaand op de campagne-uitspraken van Trump. De Chinese economie is nog zwak. De aangekondigde stimuleringsmaatregelen zorgden voor een korte opleving op de beurs. Beleggers zijn in afwachting van vervolgmaatregelen die voldoende zijn voor een blijvend herstel. In andere opkomende economieën zien we per saldo de economische activiteit wat afnemen. De opleving van de industrie die eerder dit jaar zichtbaar was valt wat terug.

Obligaties

Voor de categorie obligaties verwachten we nog steeds dat staatsobligaties beter zullen presteren dan bedrijfsobligaties. Op langere termijn verwachten we met lagere inflatie en renteverlagingen door centrale banken geen structurele stijging van marktrentes. Voor de VS worden beduidend minder renteverlagingen verwacht dan enkele maanden geleden. Staatsobligaties van opkomende landen (genoteerd in lokale valuta) kunnen profiteren van afnemende inflatie en renteverlagingen in opkomende landen. Maar de rentevergoeding is relatief laag ten opzichte van ontwikkelde landen. Hierdoor neemt de relatieve aantrekkelijkheid af waardoor wij een neutrale verwachting hebben voor deze categorie.

Voor Amerikaanse bedrijfsobligaties met hogere kredietwaardigheid daalde de risicovergoeding in oktober voor de derde maand op rij. In de eurozone maakte de daling in oktober de stijgingen van augustus en september in één keer ongedaan. Ondanks deze daling vinden wij de totale vergoeding (risicovergoeding plus rente) voor deze categorie nog steeds niet aantrekkelijk ten opzichte van staatsobligaties. De risicovergoeding ligt in de VS duidelijk onder het gemiddelde van de laatste vijf jaar. In de eurozone is dat maar iets beter. De ontwikkeling van de risicovergoeding op de risicovollere high yield-bedrijfsobligaties daalde in oktober voor de derde maand op rij. Wij zijn minder enthousiast voor deze beleggingscategorie vanwege de historisch lage risicovergoedingen en de markt houdt in onze ogen geen rekening met een mogelijke groeivertraging. Zelfs als de economie ook de komende kwartalen blijft groeien, vinden wij de risicovergoeding gering. Bedrijven krijgen namelijk wel te maken met hogere rentelasten.

* Beleggen brengt risico’s met zich mee, u kunt uw inleg verliezen.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Uw fondsen hebben een risico van 7 of minder

Klik op de link "Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Geselecteerde fondsen

Hier vindt u uw geselecteerde fondsen. Bekijk uw selectie en koop uw fondsen eenvoudig aan.

Sluiten